Stedentrip Wenen

Wenen, stad die zijn gelijke niet kent

Wie tegenwoordig een stedentrip gaat maken, zal waarschijnlijk steevast één stad op het lijstje hebben staan: Wenen. De hoofdstad van Oostenrijk is de afgelopen jaren een steeds populairdere vakantiebestemming geworden. En dat is niet zo gek, als we kijken naar hoeveel deze stad te bieden heeft. Van indrukwekkende monumentale gebouwen tot designer shopping en van Wiener Melange tot de vele parken…. 

Lees meer....

Als je de bombastische muziek uit de operagebouwen hoort komen weet je waarom Wenen zo uniek en stijlvol is. Wenen kun je op diverse manieren verkennen, maar we raden je aan om een appartement Wenen te boeken om de stad echt goed te leren kennen. De stad aan de Donau is namelijk recent uitgeroepen tot beste stad van Europa om in te wonen. Als je er dan bent, dan moet je ook echt even als een ‘local’ wonen. Of het nou een korte citytrip naar Wenen is of een langere vakantie in deze prachtige stad.

Uitgelicht

[ossdc:selectie,columns=4,lat=48.2081743,lon=16.3738189,radius=20,details=../details]

Naar de culturele hoofdstad van Midden-Europa

Wenen is een stad die qua cultuur zijn gelijke niet kent. Door de vele paleizen, kerken en overige monumenten krijg je een goed beeld van de rijke geschiedenis van Oostenrijk. Oostenrijk was vroeger samen met Hongarije een groot rijk met veel macht en bijzondere tradities. Als je een vakantiehuisje in Wenen boekt, is de kans ook groot dat je een aantal van de paleizen gaat bezoeken. Zo is er het Schloss Schönbrunn, dat behoorlijk wat wegheeft van het Franse paleis van Versailles. Andere paleizen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken zijn….  

Lees meer....

Slot Belvedere, Paleis Equitable en Paleis Auersperg. Ook qua mooie kerken kun je je geluk niet op: zo is er de grootste kathedraal van Oostenrijk (Stephansdom), de indrukwekkende Augustijnenkerk en de bijzondere Minorietenkerk. Veel gebouwen in Wenen zijn opgetrokken in de barokstijl, waardoor het overal een en al pracht en praal is. Hou je meer van speelse architectuur, dan moet je het Hundertwasserhaus eens bezoeken.

Componist Mozart

Wenen staat ook bekend als een muziekstad. De vele componisten die in Wenen hebben geleefd, zoals Beethoven, Haydn, Mozart, Brahms en niet te vergeten Strauss, zij hebben de klassieke muziek in Wenen laten leven. Elk jaar worden in Wenen de traditionele Nieuwjaarsconcerten uitgevoerd door het zeer bekende Wiener Philharmoniker orkest. Verder heeft Wenen….

Weense opera

Lees meer....

de opera. Toegegeven, het is niet voor iedereen even aantrekkelijk, maar dat de opera in Wenen beroemd is staat buiten kijf. Veel mensen boeken dan ook een vakantiewoning in Wenen om eens een avondje naar de opera te gaan. In het centrum, dat op de werelderfgoedlijst staat, vind je veel operagebouwen, de een nog statiger dan de andere. De belangrijkste, de Weense Staatsopera, is tevens één van de mooiste monumenten van de stad.

Paardenkoets Wenen

Als je in Wenen bent, maak dan eens een rondrit met een huurkoets. Ze noemen zo’n huurkoets ook wel een Fiaker. Het is een paardenkoets, die je kunt gebruiken als taxi of voor een gezellige rondrit door de stad, zodat je in alle rust kunt genieten van de mooie stad. Je hebt keus uit een korte of langere rondleiding.

Op en top winkelen

Cultuur snuiven kan natuurlijk ook op een heel andere manier…. 

Lees meer....

 Voor wie niet zo geïnteresseerd is in de statige gebouwen en de culturele hoogstandjes is er altijd nog genoeg te winkelen in Wenen. Vooral aan de zuidwestkant van de rivier, in het eigenlijke centrum, vind je de nodige winkelstraten en warenhuizen. De langste winkelstraat in Wenen is de Mariahilfer Strasse en hier kun je dus naar hartenlust shoppen. De grote warenhuizen zijn gevestigd aan deze straat, evenals leuke straatcafétjes en exclusieve boetieken. Andere hoogtepunten op het gebied van shoppen zijn de Rochusmarkt en de Favoritenstrasse.

Spaanse Rijschool

De Spaanse rijschool is een opleidingsinstituut voor het opleiden van paarden in Wenen. Het bestaat al sinds 1565 en is hierdoor de oudste rijschool die nog actief is. Toentertijd was het eigendom van de keizerlijke familie en werd gebruikt om de kinderen van adel te leren paardrijden. Verder werden de paarden getraind om als rij- en paradepaard te kunnen dienen voor de hoge adel. De paarden werden ook voor representatieve doelen ingezet. De Spaanse rijschool…. 

Lees meer....

onderwijst de klassieke rijkunst. De naam Spaanse rijschool verwijst naar de herkomst van de (Spaanse) paarden, nl. Lipizzaners en vroeger werkte er veel Spaanse rijmeesters aan de keizerlijke Spaanse rijschool. De Lipizzaners kunnen prachtige rijkunsten uitvoeren. De ‘Winterreitschule’ heeft een barokke rijzaal, welke stamt uit de 18e eeuw. Deze zaal is te bezichtigen, zeker een bezoek waard. Het ziet er werkelijk prachtig uit (zie foto).

Dé specialiteit van Wenen

Vroeger was koffie nog een luxeproduct en aangezien Wenen een rijke stad was is de link snel gemaakt. Er werd vroeger veel koffie gedronken in Wenen en dat is nu nog steeds zo. De inwoners van Wenen staan er bekend om dat ze door de jaren heen bijzondere specialiteiten hebben bedacht. Als je een vakantiehuisje in Wenen boekt, zul je dus ook haast op elke straathoek een mooi koffiehuis tegenkomen. Daar kun je zo vaak als je wilt een Ristretto, Pharisäer, Einspänner of natuurlijk een Wiener Melange drinken.

Slot Belvedere

Slot Belvedere een prachtig Barokke paleis, dat vroeger werd gebruikt als zomerverblijf van prins Eugenius van Savoye. Tegenwoordig worden er belangrijke Oostenrijkse kunstcollecties getoond. Van Impressionisme, realisme tot en met kunst uit de 20e en 21e eeuw. Verder kun je ook schilderijen van Gustav Klimt kunnen bewonderen. Het Barokke Slot Belvedere heeft prachtige privèvertrekken van prins Eugenius. Een gouden en een marmeren zaal, allemaal pracht en praal. Ze tonen daar ook zijn kunstcollectie, verzameling van antiek en zijn bibliotheek. Je kijkt je ogen uit.

Dierentuin Schönbrunn

Tijdens je citytrip naar Wenen is de dierentuin Schönbrunn een fijne afwisseling naast de vele culturele uitstapjes. Het is een mooie grote dierentuin en in 2010 is Schönbrunn uitgeroepen tot ‘de beste dierentuin van Europa’. Het bestaat al sinds 1752 en daardoor is het ook nog eens de oudste dierentuin van de wereld. Hier leven een verscheidenheid aan dieren, zoals flamingo’s, panda’s, maar ook amfibieën en reptielen. Door het park rijdt een gele panorama trein, waarin je erg leuk ook met kinderen een rondrit door het park kunt maken. Dierentuin Schönbrunn is het gehele jaar geopend.

Schloss Schönbrunn

Het culturele hoogtepunt van Wenen is wel het paleis van Sisi. Schloss Schönbrunn (Slot Schönbrunn) was vroeger het zomerverblijf van Frans Jozef en Elisabeth. Elisabeth, die wij beter kennen als Sisi. Het is een adembenemend barokke paleis met prachtige tuinen. Je kunt hier heerlijk wandelen en genieten van de prachtig aangelegde tuinen. Wanneer je daar rondkijkt kun je je goed voorstellen hoe ze daar geleefd moeten hebben. Mis dit niet, het is zeer zeker de moeite waard. Plan het in als bezienswaardigheid op je citytrip naar Wenen.

Appartement Wenen boeken

Een appartement in Wenen boeken is dé eerste stap die je doet als je een stedentrip naar Wenen gaat maken. Boek je een accommodatie in het centrum van de stad of als je niet per se in de stad hoeft te zitten, boek een vakantiehuis Wenen op een paar kilometer afstand. Je bent dan snel in de stad en kunt op een indrukwekkende ontdekkingstocht gaan door de stad Wenen. Wenen heeft een goed metronetwerk, zodat…. 

Lees meer....

je nooit lang hoeft te reizen om ergens te komen. Wil je een appartement Wenen boeken, dan raden we je aan het aanbod te vergelijken. Zo kom je altijd bij de beste keuze uit. BookaHouse heeft een groot aanbod, maak een keus en boek een vakantiehuis in Wenen.

Bereikbaarheid Wenen

Wenen is vanuit Nederland en België hartstikke makkelijk te bereiken. Het vliegveld van Wenen ligt op circa 20 kilometer van het centrum af. Dit lijkt veel, maar wederom geldt: het is goed te bereiken met de metro. Er is namelijk een directe lijn tussen het vliegveld en de stad. Ook als je met de auto naar Wenen gaat is het goed te doen. Als je eenmaal Duitsland door bent is het niet ver meer. Vliegen is voor veel mensen de geschiktere keuze voor een stedentrip, maar je hebt dus genoeg mogelijkheden.

Stedentrip Wenen

Boek je een vakantiehuis Wenen, dan kun je je opmaken voor een indrukwekkende stedentrip. Zoals je hebt kunnen lezen is Wenen niet alleen een cultureel hoogtepunt, maar ook in andere opzichten een populaire vakantiebestemming. Voor een weekendje weg of meerdere dagen boek je het beste een appartement Wenen. Vanuit je appartement of vakantiehuis is Wenen ontdekken de beste manier om van de stad te genieten.